Barion Pixel

Gyors alkalmazkodó képesség

Fotozsurnaliszta szemléletű megközelítés

Folyamatos megújulás és fejlődés

Maximumra törekvés

A SIKERES KÉPALKOTÁS ALAPKÖVEI

Halasi Richárd

professzionális headshot, portré és rendezvény fotós; a Photosod Art & Gallery tulajdonosa

Sokat töprengtem azon, hogyan lehetne jól kezdeni egy ilyen bemutatkozót, végül arra jöttem rá, hogy nincs jó vagy rossz kezdés… És mivel nincs semmilyen bevett formája, így nem is kell semmilyen sorvezetőt követnem. laughing

Felnőtt fejjel találkoztam a fotózással, gyakorlatilag a digitális világba cseppentem bele. Korábban multis környezetben éltem a mindennapjaimat, ám 2017-ben teljesen kiléptem abból a világából és azóta csak a fotózás van. Van egy végtelenül toleráns feleségem, aki a kezdet óta támogat a fotóssá vállásom útján (néha ez igen csak sok türelmet és alázatot követel tőle is)  és 2015-ben megszületett a néha igen csak bosszantó, ám annál imádnivalóbb kisfiam, Dániel. Mikor éppen nem fotózom, akkor gyakorlatilag az időmet ők tölti ki, melletük töltődök újra.

Kevesen tudják rólam, hogy több mint 10 évig versenytáncoltam ahol rengeteget voltunk profi fotósok kereszttüzében. Már akkor elkezdett foglalkoztatni a kérdés, hogy milyen lehet a kamera másik oldalán állni, mi kell ahhoz, hogy valóban használható képek szülessenek és ne csak kattintgassunk a géppel.

Eleinte természet fotókkal kezdtem, mint sok fotós kollégám. Egy középiskolai osztálytársam mutatott meg pár trükköt a kamerával, amire oda kell figyelni. Saját szórakoztatásomra történő fotózásokon, és sok-sok hajnalig tartó képszerkesztésen túl, autodidakta módon próbáltam megtanulni, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy a képek olyanok legyenek, amilyennek azokat elképzeltem. Minél többet olvastam, láttam a fotózási technikákról, az érdeklődésem egyre fokozódott. Beleszerettem

Hamar rájöttem, hogy a legjobb út, ha profiktól tanulok, így beiratkoztam egy fotósiskolába, hogy megtanuljam az alapokat. A fényképezés alapismereteit a FotoArt fotós suliban tanultam meg, FOCUS Oktatóközpont falai között, profi tanároktól -ma is aktívan gyakorló fotósok – tanulva, az ő „kezeik között” tettem nemzetközileg is elismert, sikeres OKJ-s fotós vizsgát. Innen gyakorlatilag roham tempóban történtek a dolgok. Már ez a képzés alatt is egyre több ismerős keresett meg, hogy fotózzam le őket, így a természetfotók mellé bejött az emberábrázolás is. Ez nagyon megfogott és rengeteg sikerélmény ért, így ebbe az irányba kezdtem el tovább tanulni.

Kezdetben főként családokat, egyéni portfóliókat fotóztam , majd egyre több rendezvény fotózási felkérésem lett. Idővel arra jöttem rá, hogy a rendezvények világa és az üzleti portrék az ami az én világom,  illetve a szívemhez közel álló óvodai, iskolai fotózások.

Ezen a ponton találkoztam Tóth Balázs munkásságával. Balázs Magyarország elsőszámú üzleti portré fotósa, kiemelt specialitása a hétköznapi emberek portréinak készítése, azon belül is az arckifejezéssel a fókuszban. Ez a világ, a headshot fotózás világa , ami azonnal magával ragadott, és tudtam, hogy ezt én is meg akarom tanulni és a rendezvényfotózás mellett a headshot fotózás lesz a másik erősségem. 2019-ben elvégeztem a Headshot Academy professzionáli headshot fotózási képzését, majd az a megtiszteltetés ért, hogy Balázs megválasztott társfotósának, így a saját fotózásaim mellett a Tóth Balázs Fotóstúdióban is fotózok, a legmagasabb színvonalon.

portrait

 Többször megkérdezték már tőlem, hogy “Mit gondolsz, mi a legnagyobb erősséged?”

Ez mindig egy érdekes kérdés és őszintén szólva még nem sikerült rá igazán megnyugtató választ találni magamnak, ezért is igyekszem folyamatosan fejleszteni magam több területen, így a fotózáson belül, illetve azon kívül is. Ha mégis ki kéne emelnem egy valamit, akkor talán a gyors alkalmazkodó képesség lenne az, aminek köszönhetően nagyon rövid idő alatt rá tudok hangolódni a modellemre, vagy arra a személyre, témára akit/amit fotózok, és ennek köszönhetően egy nagyon személyre szabott fotósorozat tud készülni, aminek a végén a feszengés, az illető  fejében lévő klasszikus tévhitek elillannak és teljesen magáénak érzi az elkészült képeket.

Hát, ez az én történetem! Remélem hamarosan Veled is találkozhatom kamerám előtt.

“Vannak fényképek, amelyek felvillantják a jövő lehetőségeit, mintha az élet egyetlen értelme az lenne, hogy igazolja a felsejlő vonásokat.”

Susana Fortes

Írj nekem bátran, ha kérdésed van!

Szabályzatok elfogadása